25. dubna 2011

SDR BOX I.

Funcube Dongle jsem si hlavně pořídil pro mikrovlnná  pásma na mezifrekvenci (145 nebo 435MHz). Potřebuji vyřešit rozdělení přijímaného signálu z transvertoru a bezpečné obejití SDR při vysílání. Původně byl pro rozdělení signálu vybrán dělič od Minicicuits ADP-2-1W, ale ten zatím nemám a je poměrně drahý. Takže jsem si pomohl jednoduchým způsobem a dělič jsem si vyrobil  z malého dvou otvorového jádra. Proto je tam ještě navíc R1 - 100R (v případě použití ADP-2-1W neosazovat). Rezistor R1 zajišťuje přizpůsobení
výstupních vedení a při přenosu ve zpětném směru zlepšuje izolaci. Do 500 MHz to bez problémů vyhovuje.


Zapojení relátek je uděláno tak aby SDR bylo v bezpečí i bez napájení boxu. Pokud do boxu nejde napájení a není tam +RX z transvertoru je SDR obejité.
Jsou použita VF relátka OMRON G6Y s dobrou izolací (>65dB) a nízkým průchozím útlumem (cca 0.2dB).

Schéma zapojení
Plošný spoj
Plošný spoje je navržen do hliníkové krabičky Hammond 1455C801. Momentálně čekám až dorazí plošné spoje z výroby.

Velikonoční SOTA v Beskydech

Tentokrát jsme vyrazili do Beskyd. Protože mám babičku s dědou v Třinci, tak spíme u nich. Ráno 8 jdeme na autobus směr Oldřichovice. Vystupujeme pod lanovkou která jede na Malý Javorový.


Cestu si krátíme lanovkou, stejně nás ještě čeká pořádná porce kilometrů. Pak už po hřebeni na Javorový, což je cca 3km. Po spotu v SotaWatch navázáno 25 spojení.


Pokračujeme dál směrem na Slavíč. Na Kolářově chatě na Slavíči si dáváme polévku a jdeme blíž k vrcholu.


Tentokrát se nepodařilo poslat sms na Sotawatch, zkouším volat výzvu, ale moc stanic nevolá. Takže jen nutná 4 spojení pro aktivaci z toho 1 z kopce na kopec z HA2VR/P. Pak se vracíme zpět a cestou odbočujme na Ostrý. Na chatě pivko a zase kousek blíž k vrcholu. Posílám sms Vráťovi OK1KT a hned volá, pak už volají další stanice. Celkem 15 spojení.



Pak nás čeká cesta do Tyry a autobusem v 19:10 zpátky do Třince. V nohách máme necelých 25km.
V neděli ráno se přesouváme na Valašsko. Náš cíl je Radhošť. Parkujeme na Pustevnách.

Lidí je tu poměrně hodně a počasí nic moc. Poprchává a vrchol Radhoště je v mraku. Na vrcholu není skoro nic vidět.


Vybalujeme 2el. yagi na 2m a rozdáváme body ve Velikonočním závodě. Z kv tentokrát nebylo nic. Zmrzlí si dáváme čaj a rychle dolů.

Cestou domu se ještě stavujme u kluků z OK2KJT na Dušné. Díky všem za spojení....

17. dubna 2011

20. EME a Mikrovlnný seminář 2011

O víkendu proběhl na Třech Studních již 20. EME a Mikrovlnný seminář 2011. Na setkání jsme se Sašou OK1RS přijeli v pátek v podvečer. Účast byla hojná a povídalo se o všem možném až do ranních hodin. V sobotu pak proběhl vlastní program semináře včetně zajímavých přednášek a předávání diplomů a pohárů z různých závodů. Pěkný článek o semináři najdete na stránkách Milana OK2IMH, který pořídil i skupinovou fotografii. Doufám, že se seminář uskuteční i v příštím roce.

10. dubna 2011

SOTA OK/JM-041

Cestou na jižní Moravu jsme se zastavili na kopci Výhon na kterém je rozhledna Akátová věž. Auto jsme nechali kousek za sjezdem z dálnice D2 směrem na Židlochovice. Na kopec to bylo asi 3km. Bylo celkem pěkně, ale hrozně foukalo. Takže jen 10 spojení během 10 minut. První spojení bylo s OE5PEN/p na sotě OE/OO-345. Skoro nebylo přes ten vítr nic slyšet, takže to byla jen krátká aktivace.




5. dubna 2011

Značkovač pásem - jednoduchý maják

Hlavně pro experimenty s SDR přijímačem Funcube Dongle jsem potřeboval stabilní slabý zdroj signálu pro pásma 144MHz, 432MHz, 1296MHz. Vyrobil jsem si jednoduchý maják. Srdcem je krystalový TTL oscilátor 16MHz (lze použít i 48MHz), který produkuje harmonické každých 16MHz (devátá harmonická 144MHz atd..) a za ním násobič se shotky diodou a 10dB atenuátor (pokud potřebujeme slabší signál můžeme výstup více zatlumit). Výpočet atenuátoru najdete např. zde. Celé zařízení je napájeno z 9V baterie a vestavěno do krabičky od energitu.

Hotový maják
Ukázka výstupního signálu na 432MHz
Maják se hodí pro kontrolu přijímač a jako poměrně stabilní zdroj signálu na začátku radio amatérských pásem. Uvidím jestli bude jeho signál slyšet i na 10GHz.

4. dubna 2011

SOTA OK/KR-079

Další výlet a aktivace SOTA OK/KR-079 - Dobrošov. Vyrážíme ráno vlakem přes Hradec Králové do Náchoda. Z Náchoda je to na Dobrošov asi 3km. Nahoře nejsou skoro žádní turisté, prostě paráda. Okolní hory jsou v oparu, ale počasí je úplně super. Stavíme dvoupásmový dipól na 7m laminátový bič. Poprvé to zkouším na 40m SSB. Po anonci na sotawatch se rozjíždí docela pileup. 26 spojení za 15 minut. Je vidět, že i s malým výkonem se dá dovolat po celé EU. Z OK volá OK1CZ a OK1KT. Přes Peklo  (výborná restaurace a kachna k obědu) pokračujeme do Nového Města nad Metují na vlak a domů. Celkem jsme ušli 15km.

Trasa je označena žlutými šipkami
Anténa poblíž vodárny
Pekelná restaurace
Kachny, kachny...
Díky všem za spojení....