22. dubna 2012

Levné SDR z DVB-T dongle

Vývojář ovladačů V4L/DVB pro linuxové jádro Antti Palosaari objevil možnost získat z čipu Realtek RTL2832U přímo IQ data do počítače. Tento čip je primárně určen pro DAB/DAB+/FM a je použit v hodně typech DVB-T USB dongle. Seznam podporovaných typů je zde. Pomocí vhodných ovladačů a software vznikla možnost využít tohoto dongle jako SDR přijímače. Kmitočtový rozsah závisí na použitém tuneru. Tuner E4000 funguje od 64 MHz do 1700 MHz (stejný tuner je použit i ve FunCube dongle). Tuner FC0013  funguje od 22MHz do 800MHz (takže je použitelný i na 28 a 50 MHz). Na internetu se dají pořídit od 10USD do 50USD a u nás jsem koupil za 500 Kč Sencor SDB 522RT v Planeo Elektro. Ten obsahuje tuner E4000, ale z nějakéhp důvodu mi nejde ladit mezi 1000-1300 MHz. Ještě mám objednaný jiný z Číny, tak uvidíme, co příjde. K dalším parametrům, dynamický rozsah je cca 48 dB a šířka pásma od 900kHz po 2.8 MHz. Ve srovnání s Funcube dongle je dynamický rozsah o hodně horší. AD převodník je jen 8 bitový oproti 16 bitovému ve Funcube dongle. Zato převodník je velmi rychlý a máme k dispozici daleko větší úsek pásma.

Sencor SDB 522RT jde velice jednoduše nožem rozloupnout a takto vypadá uvnitř.


Vlastně je to EzTV666 1.0. Původní konektor jsem jednoduše nahradil SMA konektorem. Cín jsem odsál licnou a připájel nový konektor. Krabičku stačilo maličko dopilovat.



Původně bylo možné provozovat tyto přijímače jen pod Linuxem, ale nyní existuje i instalační balíček pro Windows.  Instalaci stáhneme zde:
http://wiki.spench.net/wiki/USRP_Interfaces#Download
V instalaci můžeme vybrat i instalaci HDSDR sw pro příjem (HDSDR umí jen CW, SSB a úzkou FM, takže široukou FM si neposlechneme, ale lze to jiným SW). Pokud už máte HDSDR nainstalovaný, vyberte při instalaci k němu cestu. Instalační program vás vyzve k instalaci ovladačů tímto dialogem.


Klikněte na yes a nainstalujte ovladače.


Po instalaci stáhněte (ze stejného místa jako instalaci) a nakopírujte nejnovější verzi librtl2832++ do adresáře, kde je HDSDR. Při vytváření zařízení je třeba zadat parametr RTL a pokud máte tuner E4000, tak RTL tuner=e4k. Jinak nebude fungovat ladění správně.


Dále už můžete pracovat v HDSDR jako s jakýmkoliv SDR přijímačem. Zatím jsem zkoušel jen doma monitorovat lokální provoz na 145 a 435 FM a APRS a v pohodě to poslouchalo. Myslím, že ve spojení s vhodným LNA a filtry  je to docela použitelné a cena je 10 až 20 % ceny FunCube dongle. Určitě to budu testovat dál. Pokud máte nějaké zkušenosti s těmito SDR, budu rád, když je napíšete do komentářů pod článek...

23 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravim vsechny SDR pokusniky, mi se stejnou klicenku SENCOR SDB 522RT podarilo koupit v Globusu za 399.-Kc.
Bohuzel se mi ji jeste nepodarilo zprovoznit. Ovladac se nainstaluje, HDSDR mam, ale komunikace s tim EXTio nejak vazne. Podari se mi to treba rozjet, mam tam FM rozhlas, ale jak zacnu ladit, tak to dojede treba na 113MHz a vytuhne, dalsi kmitocet se tam z HDSDR neposle. Kdyz to vyzkousim v Winradu, tak tam se zasekne primo zadavani frekvence a uz se s tim neda hnout, je treba znovu klicenku vytahnout z portu a vratit zpet... Tak snad casem bude ta stabilita ovladacu lepsi. Tommy OK2PNQ

Petr Tosovsky řekl(a)...

Ahoj,
diky za clanek, ktery mne navedl na USRP. Chtel bych se ale zeptat jestli nektery z dostupnych ovladacich SW umi zobrazit prehledove spektrum rekneme se sirkou 100MHz (postupne preladovani a skladani zaznamenanych spekter) nebo snad dokonce v cele sirce kterou dongle zvlada najednou.

Petr Tosovsky

Unknown řekl(a)...

Ahoj Tommy, tohle mi to přesně dělalo, když jsem tam neměl při vytvařeni toho zařízení řetězec RTL tuner=e4k. A musíš také aktualizovat tu DLL knihovnu, jinak to také nechodí korektně.

Ondra

Unknown řekl(a)...

Ahoj Petře, to co potřebuješ by se dalo určitě zvládnout v linuxu přes GNU radio. Tam se dají definovat vlastní bloky. Najednou to určitě nepůjde. U těhlech tunerů je max. šíře pásma 2.7M.

Ondra

Tommy OK2PNQ řekl(a)...

Ahoj Ondro, na e4k jsem sice prisel, tam to ladi bez problemu, ale zase jsem nejakym zahadnym zpusobem prisel o citlivost. Kdyz to mam s 4k, tak je to o cca 15dB citlivejsi, nez s e4k, ale i tak je to tupe jako blazen. Kdyz k tomu pridam sirokopasmovy 32dB zesilovac, tak se sum zvedne zbidou o 2dB, takze je tam nejaka bota. Regulace pomoci listy v Ext IO je nejaka nemocna, zmenu to ma pouze uprostred rozsahu a jen o cca 10dB, tak pockam,jestli vydaji nejakou novejsi verzi ovladace...

Petr Tosovsky řekl(a)...

Diky za odpoved. Uz jsem si nasel, ze k tomu jsou uz napsane skripty v Pythonu i neco do Matlabu. No na tento ucel asi nic jednoduse schudneho. Urcite to ale zkusim.

Petr

Mirek OK2BUH řekl(a)...

Pozor, v tom Sencoru nejsou ochrané diody jako v Funcube a ostatních klíčenkách. Přitom na plošňáku jsou namalované. Pokud si je tam nedáte tak to brzo ztratí citlivost jako Tommymu OK2PNQ (a mě taky). Stačí šáhnout na anténku.
73 Mirk OK2BUH

Anonymní řekl(a)...

Zdravim, tiez sa prave zacinam hrat so SENCOR SDB 522RT. Mozete prosim nejako rozviest tie diody, ake a kam presne maju byt doinstalovane? Diky, Peter Tesar.

Mirek OK2BUH řekl(a)...

V Funcube je součástka CM1213-01ST, to se používá třeba na ochranu USB vstupů. Stačí ale použít jakékoliv SMD diody s kapacitou kolem 1pF. Jsou zapojeny antiparalelně přímo z anténního konektoru proti zemi. Je to na plošňáku dokonce namalované.

Anonymní řekl(a)...

Mirek, diky za info, ale nejako to tam nevidim.
Odfotil som obe strany toho plosaku,
http://oldwww.fns.uniba.sk/ssk/sencor.htm
mozes mi to prosim blizsie lokalizovat? Diky, Peter Tesar.

Unknown řekl(a)...

Je to primo videt na plosnaku. Bily ramecek u vstupniho konektoru. Tam mely byt ochrane diody v pouzdre SOT-23.

Anonymní řekl(a)...

Ondra, vdaka, nedoslo mi, ze to ma byt "trojnoha dioda", ale ked vidim ako vyzera SOT23, je to jasne.
Este keby sa dalo specifikovat presnejsie, aku konkretnu suciastku by som mal zhanat v beznom obchode (typu GME), je tu spominany typ CM1213-01ST, to som nenasiel, tak nejaka alternativa. Diky moc. Peter Tesar.

Unknown řekl(a)...

Podle me vyhovi jakakoliv dvojita dioda v SOT-23 v antiparalelnim zapojeni s malou kapacitou.

Anonymní řekl(a)...

No, pozeral som moznosti, prilis modelov na "jakakoliv dvojita dioda v SOT-23 v antiparalelnim zapojeni s malou kapacitou" som nenasiel ani v jednom z bezne dostupnych predajni. Peter Tesar.

Unknown řekl(a)...

Asi by sla pouzit BAV99, ta je bezne dostupna. Vyzkousim to o vikendu.

Mirek OK2BUH řekl(a)...

Nezkoušel někdo vytáhnout I/Q signál přímo z tuneru a poslat to do zvukovky? Potom by to bylo stejné jako Funcube. RTL nechat jen pro ladění. Asi ty to chtělo ještě zesílit operákem.
Mirek OK2BUH

Unknown řekl(a)...

Mirku, už mě to také napadlo. Nemáš nahodou datasheet k E4000 nebo schéma Funcube Dongle ? Nějak se mi to na netu nepodařilo najít. Kdyžtak napiš na ondra zavináč ok1cdj.com. O víkendu jsem to zkoušel na MF na 3cm a porovnával s Funcube Dongle. Pro přehled to stačí ale pro slabé signály je to nepoužitelné.

Anonymní řekl(a)...

Super, to znie rozumne, ak by ste zistili ze je pouzitelna, velmi budem rad. Diky. Peter Tesar.

Anonymní řekl(a)...

Vsimol som si jednu vec, na tomto linku
http://www.steve-m.de/pictures/rtl-sdr/noxon_back.jpg
je odfoteny prijimac kde je vidiet aj tu diodu a da sa na nej precitat "A7". Neviem ci je to nahoda, ale v datasheete k diode BAV99 je pisane, ze ju tiez oznacuju A7. Pozeral som, co este sa znaci A7, nic ine relevantne som nenasiel, tak mozno v tom prijimaci Noxon je pouzita prave dioda BAV99.

Benik3 řekl(a)...

Zajímavé!
Ovlivní to nějak funkci příjmu DVB-T TV?

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, zkoušel jste někdo rozchodit tento tuner přes BorIP?
Jestli to chápu dobře, lze data z tuneru tahat po síti a řídit a dékodovat na jiném PC než je fyzicky tuner zapojen.
Díky za radu na zprovoznění.
Tomáš

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
ohledně těch diod na vstupu, jak se dá bav99 nahradit? Šlo by použít dvě samostatné diody v antiparalelním zapojení? Pokud ano, jaké?

Anonymní řekl(a)...

Zdravim, mam USB TV tuner SENCOR SDB 522RT. 2 roky isiel v pohode, no teraz (asi po preinstalovani Windowsu) mi nechce najst TV kanaly, pritom FM rádio v pohode funguje. Skusal som uz aj ine programy, no ked dam manualne ladenie, tak mi tam sice nabehnu percenta (sila , kvalita) ale nechce mi to ulozit, pise ze sa nenasli ziadne Tv kanaly. neviete niekto poradit? dakujem.