6. srpna 2009

4el. DK7ZB dle Alexe OK4AS

Alex OK4AS, mi poslal popis a pár fotografii, jeho konstrukce 4el. DK7ZB:

Posílám pár fotek k anténě co jsem zmínil v Tvém blogu.
Konstrukce je jednoduchá, ráhno instalační plastová trubka prům. 25mm, prvky
jsou umístěny v držácích z příchytek plast. trubek prum. 25, v nich jsou
zapuštěny kovové distanční sloupky délky 40mm s vnitřním závitem 3mm
(bohužel distančáky nemají závit skrz ale jen cca 15mm z každé strany).
Takže prvky ze závitových tyčí prům. 3mm jsou vždy ze dvou kusů, po doladění délky jsem na každou část našrouboval 2 matky které vymezí doraz v distančním sloupku. Ještě zářič: jeho uchycení je řešeno dvěma dist. Sloupky délky 15mm, mezi kterými je vložen (a plast. šroubky s nimi spojen) dist. sloupek 10mm ale plastový taky s vnitřním závitem 3mm. V těch 15mm je pak u vnitřního konce vyříznut závit 3mm a pod šroubkem je chycen koax. Symetrizaci jsem zatím řešil navléknutím feritové trubičky na koax, konektor na konci koaxu mám zatím PL tatínka, ale to musím ještě vyřešit současně s nějakou ochranou spojení koaxu a zářiče (takhle by to asi rychle shnilo).
Jinak dist. Sloupky jsou v plat. Držácích uchyceny tavnou pistolí, a příchytky k ráhnu jsou přinýtovány trhacími nýty (původně jsem to jen lepil, ale lepidlo se neujalo). Jinak vše se vejde dovnitř trubky, pouze držák pro přichycení na stožár (viz obrázek soucasti - modrý kovový pásek se dvěma příchytkami) je mimo. V ráhnu pak mám schované i stahovací pásky, kterými tenhle držák přichynu ke "stožáru" - násada na koště nebo jiný klacek co se najde. Váha 550g je vše
mimo držák antény.




6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Dovolím si ke své anténě ještě přidat komentář o praktické zkušenosti : v klasickém QRP s FT-817 na akumulátor (12V7Ah) 83 QSO / 15464 b z Orlických hor - Kunštátská kaple, a výrazná spokojenost. Celé zařízení v batohu včetně stožáru (4x laminát od OK1AVG) a "kotevní prvek stožáru" - násada od koštěte 1.5m -posloužila jako hůlka pro belhajícího se HAMa.
Alex OK1VOF / OK4AS

Unknown řekl(a)...

Doplním, že foto z "nasazení" této anteny ve zmiňovaném provozu je k vidění na http://www.ok1kuo.cibs.cz

Anonymní řekl(a)...

Jak jsou prvky spojeny, když na obrázku vidím, že jsou rozděleny. Jsou spojeny v držáku ?

Díky !

Unknown řekl(a)...

Možná jsem do blbě napsal, ale prvky jsou zašroubovány do distančních sloupků 40mm, takže po sestavení jsou spojeny těmi dist. sloupky. Zářič naopak má dist. sloupek ze 3 kusů - 2x 15mm kovolé a mezi nimi 10mm plastový, čili celkem taky 40mm dist. sloupek, ale uprosřed izolovaný, tak jak to má Ondra v "originále".Alex OK1VOF

Anonymní řekl(a)...

Ahoj.
Ja pouzil jako prvky teleskopicke antenky. hmotnost to asi neusetri, ale da se to jeste o neco zmensit delka nejdelsiho prvku.
Diky moznosti meneni delky prvku se da antena lehce predelat na 70cm. http://www.ok2zaw.com/gallery2/main.php?g2_itemId=11327

Ahoj Honza ok2zaw

DL3BC řekl(a)...

Hello Ondra!
I build the same antenna (or better: two of them and stacked them). I saw your very simple construction of how to connect the coax cable to the radiator! Really ingenious! Next time I build a similar antenna I'll do it in the same way.
73 de DL3BC, Thorsten

PS: I am going to publish my construction details on my homepage: http://www.dl3bc.de/node/70/, but is is not ready yet (that's why you possibly get a dead link)