28. února 2011

LC metr

Pořád něco bastlím a doma mi chyběl nějaký jednoduchý měřič indukčnosti a kapacity. Na eBay jsem objevil stavebnici od BDM-Elektronics za 35 EUR.  Což mi přišlo docela zajímavé. Stavebnice dorazila za 3 dny. Ve stavebnici jsou všechny součástky jediné co chybí je krabička. Dokonce je součástí i jeden přesně změřený kondenzátor pro kalibraci.

Stavba byla bez problému a přístroj fungoval na první zapojení.

Technická Data:
* Indukčnost : 10nH-  100mH
* Kapacita : 0,1 pF - 1µF
* Kmitočet měření : 20kHz- 740kHz
* Měřící napětí : max. 2,5 Vss
* Přesnost měření: +/- 0,5% při 1nF kalibraci


Zatím jsem zkoušel měřit továrně vyráběné indukčnosti a kondenzátory a přístroj měří velmi pěkně.

27. února 2011

Trapovaný dipól 40/20m II.

Konečně se během víkendu umoudřilo počasí a já jsem anténu postavil v reálných podmínkách jako invertované V na laminátovém biči délky 7m. Střed dipólu byl cca v 6,5 m nad zemí. Pro ladění jsem odpájel trap a místo spoje dal svorkovnici (obrázek vpravo). Ladění je třeba začít od nejkratšího pásma. V našem případě na 20m. Po prvním změření, rezonovala anténa výrazně pod pásmem. Postupně jsem oproti vypočtené  délce zkracoval obě poloviny 20m sekce. Délka jedné poloviny po vyladění vychází 4,4m (což je o 0,8m méně oproti výpočtu). Po naladění kratšího pásma je třeba doladit i to zbývající. Tam vyšla délka také 4,4m (o 0,1m kratší oproti výpočtu).

Nejlepší přizpůsobení v pásmu 40m.

Nejlepší přizpůsobení v pásmu 20m.
Teď už je třeba jen anténu vyzkoušet v reálném provozu na sotě. Zkusím ještě vyrobit verzi i s pásmem 30m.

22. února 2011

Bastlíte ????

Bastlí ještě vůbec někdo ??  Má bastlení v dnešní době ještě smysl... Já myslím, že určitě. Mezi radioamatéry je spousta šikovných lidí, kteří staví zajímavé projekty. Trochu mi chybí nějaká možnost výměny informací, nápadů. Založil jsem emailovou diskuzní skupinu s tématikou bastlení. Je dostupná na adrese http://groups.google.com/group/bastleni/ , kde je i webový archiv a příspěvky můžete odesílat přes web nebo mailem. Takže pokud se chcete pochlubit s nějakým zajímavým projektem nebo potřebujte poradit nebo něco sháníte pro své projekty pište do této diskuzní skupiny...

Pásmové filtry I.

Při současném provozu na více pásmech je třeba řešit jejich vzájemné rušení. Cílem bylo vyrobit filtr, který bude dimenzován na 100W a filtry půjdou dle potřeby řadit za sebe. Vlastní návrh filtru vychází z konstrukce vstupního dílu KV přijímače od DC4KU. Výhodou tohoto zapojení je, že všechny cívky v jednom filtru jsou stejné a že můžeme filtry řadit libovolně za sebe (za cenu zvýšení průchozího útlumu).

Schéma zapojení
Tabulka hodnot pro jednotlivá pásma
Návrh filtru jsem si ověřil v programu Elsie. Na obrázku je vidět filtr pro pásmo 21MHz. Tento filtr jsem i  na zkoušku vyrobil.

Simulace filtru
Na dalších obrázcích je vidět změřený průběh prototypu filtru. S průchozím útlumem jsem se dostal pod 0.3dB. Potlačení okolních pásem je jen o maličko horší v simulaci.
Změřená charakteristika S12
Průběh S11
Cívky jsou navinuté na toroidech Amidon T80-6 lakovaným drátem o průměru 1mm. Pro pásmo 21MHz je to 13 závitů (počty závitů lze jednoduše vypočítat dle použitého toroidu pomocí Mini ring core kalkulátoru).  V prototypu jsem použil velmi kvalitní kondenzátory od firmy ATC. U kondenzátorů je velmi důležité, aby byly dimenzované na dostatečné napětí!

Plošný spoj
Následovat budou filtry na ostatní pásma a QRP verze.

11. února 2011

Trapovaný dipól 40/20m I.

Zde je popis jednoduchého trapovaného dipólu pro pásma 40m a 20m. Při konstrukci byl kladen důraz hlavně na nízkou hmotnost, aby se anténa dala použít pro vysílaní ze soty. Délka sekce pro pásmo 20m je 5,2m. Délka 40m sekce je 4,5m. Dipól začíná sekcí pro pásmo 20m. Pak následuje trap a sekce pro pásmo 40m. Dobré je udělat sekce o kousek delší a při ladění zkracovat. K dipólu vede 10m koaxiálního kabelu RG-174.



Výkres středového izolátoru a izolátoru pod trap
Středový izolátor a izolátor pod trap je vyroben z plastové desky tloušťky 3mm. Ve středovém izolátoru je otvor o průměru 7mm, který slouží k nasunutí na laminátový bič. Provedení středu je patrné z obrázku, k fixování koaxu i vodičů jsou použity zdrhovací pásky a teplem smrštitelná bužírka.

Střed dipólu

Trap
Trap tvoří toroid Amidon T50-2 a na něm je 24 závitů CuL drátem o průměru 0,4mm. A kondenzátor 47pF/500V. Tento trap je dimenzován pro QRP použití. Trap je  dobré po otestování zafixovat expoxidem.
Hmotnost celé antény včetně koaxiálního kabelu  je 325g. Dále bude následovat postup ladění a měření antény.

8. února 2011

Trapy a trapované antény

Použití trapů je jedna z cest jak poměrně jednoduše vyrobit vícepásmovou anténu napájenou jedním kabelem, což může být v některých případech výhoda. Účinnost trapované antény je určitě horší než u antény jedno pásmové (doporučuji si přečíst článek Mirka OK2BUH o účinnosti antén).
Na obrázku je jako příklad třípásmový dipól pro 40,30 a 20m. Trap T1 bude rezonovat na 14,1 MHz a trap T2 na 10,1 MHz.


Trap je vlastně paralelní rezonanční obvod. Skládá se z indukčnosti a  kondenzátoru. Paralelní rezonanční obvod má na rezonančním kmitočtu vysokou impedanci. Pomocí trapu vlastně ukončíme sekci dipólu. Pozor, na konci dipólu, tedy i na trapu je vysoké napětí. Například při výkonu 5W je tam více než 100V a při 100W více než 500V  !!! Trapy můžeme v amatérských podmínkách realizovat dvěma způsoby. Použitím indukčnosti a kondenzátoru nebo z koaxiálního kabelu (trapy z koaxiálního kabelu jsou dobře popsány zde). V tabulce jsou indukčnosti a kapacity pro jednotlivá amatérská pásma. Pro výrobu indukčností jsou použity toroidy AMIDON.

Měření rezonančního kmitočtu trapu je pěkně popsáno stránkách DK7ZB. Na obrázku je ukázka trapu s indukčností na toroidu T50-2 a kondenzátorem na 500V, který je vhodný pro výkony do 20W.Pro vyšší výkony potřebujeme větší toroidy (viz. tabulka) a kondenzátory na vyšší napětí.


V pokračování bude následovat praktická konstrukce dvoupásmového dipólu pro pásma 40 a 20m.

7. února 2011

Náhrada 9V baterie ??

Destičkové 9V baterie jsou hojně používané v měřících přístrojích, přijímačích a jiné drobné spotřební elektronice.  V obchodě pro modeláře HobbyKing.com se dají koupit Li-Po akumulátory nejrůznějších rozměrů. Na serveru belza.cz jsem objevil návod na náhradu 9V baterie dvou článkovým Li-Po akumulátorem o kapacitě 350mA. Akumulátor se dá pořídit za cenu lepší alkalické baterie. Na akumulátor je připájen klip na z 9V baterie. Pozor na polaritu!! Pro nabíjení zůstavá servisní konektor. Několik akumulátorů jsem si koupil a dva jsem hned zabudoval do NUE-PSK modemu.

6. února 2011

Zimní QRP závod 2011 OK1KCI

Tentokrát padla volba na Anenský Vrch (991m nad mořem) na kterém je nová rozhledna. Na závod vyrazili: Dan OK1TDO (běžky), Honza OK1ZHS (sněžnice), a Ondra OK1CDJ (bežky). První komplikace nastala již cestou. Cesta na Mezivrší byla neprůjezdná a tak jsem museli pěšky na Mezivrší. To nás trošku zdrželo. Z Mezivrší je to na vrchol cca 2,5km.  Jako tradičně bylo počasí pod psa. Celý závod jsme byli v mraku a pořádně foukalo. V rozhledně jsme si zřídili provizorní přístřešek, kde se to dalo přežít. Antény jako tradičně 7el. na 2m a 14 el. na 70cm. FT-817 napájená z 5Ah Li-Po akumulátoru. Všechno fungovalo bez problémů. Na 70cm je výsledek podobný jako loni, 28 spojení a 3300 bodů. ODX 260km. Na 2m to bylo od dost slabší než loni, jen 43 spojení 5929 bodů. ODX 340km. Slyšeli jsme DH5AJ/P z JN48, ale bohužel se na něj nedalo dovolat. Díky všem za spojení...




5. února 2011

CQ WW 160 CW 2011 - OL7M

Tento závod byl  pro nás vrcholem letošní  sezóny na TOP bandu. Podařilo se opravit vertikál a oproti loňsku podstatně vylepšit příjem. Na QTH se sešli: OK1DF, OK1CW, OK1HRA, OK1DF, OK2ZAW, OK2ZW a OK1CDJ.  Celý závod fungovalo všechno bezvadně a i když byly horší podmínky něž loni tak se nám podařilo vylepšit výsledek o cca 25%. Bezva byl souboj s OL4A a OM7M, kde to bylo velmi vyrovnané. Gratulace patří určitě klukům z OK5Z a OK2D, kteří jeli letos poprvé a udělali bezva výsledky. Poděkování patří taky všem co nám na QTH jakkoliv pomáhají (OK1CU, OK1UGA a další), protože bez nich by to prostě nešlo... Na slyšenou v SSB části na konci února..