8. listopadu 2011

Lehká 2el. yagi na 144 MHz MK2


V roce 2007 jsem zde popsal lehkou 2el. yagi pro pásmo 144 MHz. Anténa se osvědčila při dovolených a výstupech na kóty SOTA. Z praktických zkušeností vznikla nová verze, trochu jinak konstrukčně řešená. Při používání původní verze jsem přišel na několik drobných nedostatků, které jsem se snažil v této verzi odstranit. Ve starší verzi byly prvky na držácích, které se museli nacvaknout na ráhno. Nebyl problém držák někde ztratit nebo zapomenout a bylo po vysílání. Další slabinou bylo provedení připojení kabelu na dipól. Nebylo nijak chráněné a několikrát se mi stalo, že se poškodilo transportem. V této verzi není nic, co by se nedalo schovat přímo do ráhna. Kromě šroubovacích prvků nejsou použity žádné odnímatelné části. Nejdelší část antény měří 540 mm. Prvky se schovají do ráhna. Hmotnost antény i s koaxiálním kabelem je 180g.


Anténa ve složeném stavu, prvky jsou uvnitř

Jako ráhno je nyní použita plastová trubka o průměru 25mm. Prvky jsou vedeny skrz ráhno a připojení koaxiálního kabelu je také uvnitř. Tím pádem je chráněno před poškozením. Pro uchycení prvků jsou použity  distanční sloupky M3 délky 12mm. Všechny prvky jsou rozdělené na polovinu.

Detail prvku

Provedení dipólu, koax je připojen pomocí oček

V původní verzi byly hliníkové prvky zalepené do mosazných sloupků. Teď jsou prvky mosazné a do sloupků jsou zapájené.

Zakončení prvku
Průměr prvku je 2mm. Reflektor je vyroben stejně jako dipól. Uvnitř trubky spojuje sloupky další sloupek s M3 závity na obou koncích. Dovnitř ho dostaneme pomocí kusu tvrdšího drátu a zašroubujeme sloupky z obou stran.

Reflektor má délku 1020 mm.
Dipól 952 mm.
Rozteč mezi prvky je 380mm.


Na obou koncích ráhna jsou plastové záslepky. Jedna je provrtaná a prochází jí kabel. Pro napájení jsem použil teflonový kabel o průměru 3mm.  Na koax doporučuji navléknout malý cvakací ferit co nejblíže dipólu.
Vyzařovací diagram
Průběh PSV naměřený na prototypu
Z měření anténním analyzátorem je vidět, že přizpůsobení je dobré v celém pásmu. Uvidím, jak se tato verze osvědčí v praxi....

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zdravim.
Chci se zpetat, proc antena ladi na 146MHz?
Diky.
P.

Anonymní řekl(a)...

Prosim das este fotku z druhej strany rurky ako je tam ten koax . Aky potrebujem ten distancni stlpik

Anonymní řekl(a)...

Na hamshopu je u stavebnice této antény informace, že bude k dispozici novější verze antény MK2. V čem spočívá vylepšení. Děkuji za odpověď, OK2IVO