7. června 2011

FunCube Dongle a HDSDR

Protože se mi množí dotazy jak FunCube Dongle  (FCD) nakonfigurovat tak se to pokusím snad srozumitelně popsat. FunCube Dongle používám se software  HDSDR. V zásadě lze použít jakýkoliv jiný software pro SDR. Nastavení budou podobná. Já preferuji HDSDR protože má příjemné uživatelské prostředí, přehledná nastavení a funguje skoro v jakémkoliv rozlišení (i na netbooku).

1) stáhněte a nainstalujte HDSDR z http://www.hdsdr.de/

2) stáhněte FCD - G0MJW EXtIO Control.dll ze files ve skupině  http://uk.groups.yahoo.com/group/funcube (je nutná registrace do této skupiny)

3) tuto DLL knihovnu nahrajte do adresáře kam jste instalovali HDSDR

4) spusťte HDSDR

5) stiskněte tlačítko Soundcard a nastavte jako vstup FunCube Dongle a jako výstup zvukovou kartu vašeho počítače

6) stiskněte tlačítko Samplerate a nastavte ho dle obrázku


FCD má šíři pásma 96kHz, ale v software je oříznuta na 80kHz

7) stiskněte tlačítko Options a v menu Select Input vyberte FCD - G0JMW ExtIO Control


Po tomto nastavení bude HDSDR umět ladit přímo FCD. Pokud toto nefunguje ověřte, že máte zapnuté tlačítko ExtIO vedle kmitočtu a pokud vám pořád nejde ladit, prověřte verzi firmware ve vašem FCD (je třeba mít verzi 18f) a případně udělejte upgrade podle tohoto návodu.

8) FCD má díky své koncepci na kmitočtu  LO signál a ten je potřeba co nejvíce potlačit. Připojte anténu nebo 50 ohm zátěž a otevřete nastavení tlačítkem ExtIO a zaškrtněte volbu expert. Je třeba nastavit DC offset tak, aby pronikání LO bylo co nejmenší. Zatím to musíte udělat ručně, ale snad v novějších verzích by měla být nějaká automatika. Zkuste hýbat I Q složkami tak aby byl signál co nejslabší. Pozor, pro každý FCD a každé pásmo je nastavení jiné. Nastavení si doporučuji uložit (menu File, Save as..), abyste to nemuseli pokaždé nastavovat. V tomto expert módu je možné měnit spoustu parametrů. Pokud nevíte co který parametr dělá tak to nedoporučuji a ponechte výchozí hodnoty. Po každém spuštění si pak nahrajte svoje nastavení pro každé pásmo.



9) Pokud používáte FCD ještě ve spojení s nějakým TRX je dobré si nakonfigurovat komunikaci mezi HDSDR a TRX pomocí CAT rozhraní. Zde je ukázka konfigurace pro FT-817. Sychronizaci je třeba nejdříve nastavit v menu Options - OmniRig (CAT). Pak klepnutím myší na signál na vodopádu se přeladí i TRX na požadovaný kmitočet.



V případě jakýchkoliv dotazů mi zkuste napsat email. Pokud budu vědět rád poradím. V souborech diskuzní skupiny je také k dispozici podrobný manuál v angličtině.
Rád bych ještě upozornil na jednu věc. FCD je širokopásmový přijímač a pokud ho připojíte k anténě, kde je v blízkosti nějaký silný vysílač tak se může FCD jevit jako tupý. Je to způsobeno silným signálem na vstupu. Doporučuji před FCD používat pásmové filtry.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Chtěl bych se jenom zeptat - kdybych chtěl použít HDSDR s jiným přijímačem (např. DR2B), tak tu Control.dll nepotřebuji? Miloš, OK1FMY

Unknown řekl(a)...

Tato DLL je třeba jen pro FCD, pro jiné SDR se to reší jinak, pokud mají ladění.

73 Ondra OK1CDJ

OM5NA řekl(a)...

Podľa návodu som pripravil krátku video prezentáciu ako aktuaizovať firmware FCD. Prezentáciu si možno pozrieť na adrese http://youtu.be/zexpbvYykSQ

73! Dežo, OM5NA