12. listopadu 2010

Altoids L tuner

Tento tuner navrhl KD1JV autor mnoha zajímavých konstrukcí. Já jsem se rozhodl tuner vyrobit jako doplněk k FT-817 pro ladění různých drátových antén.

 Schéma zapojení

Tuner má k dispozici indukčnosti od 0.5uH do 15.5uH. Všechny jsou navinuty na toroidech amidon z hmoty 2 drátem 0.4mm. Počty závitů jsou uvedeny ve schématu. Na plošný spoj jsou pak přilepeny epoxidem. Ladicí kondenzátor je foliový typ. Je třeba mu zkrátit hřídelku, jinak se nevejde do krabičky. V PSV můstku jsou použity 2W rezistory 51R. Měřící trafo je na toroidu FT37-43 navinuté drátem 0.2mm.

Osazení
Plošný spoj
Seznam součástek:
R1,R2,R3 - 51R / 2W
R4 - 470R
D1 - BAT43
D2 - červená LED
C1 - 100nF keramika
4x toroid AMIDON FT37-2, 1x T50-2, 1x FT37-43
6x Jumper
Ladicí kondenzátor
BNC zásuvka
2x přístrojová svorka
Posuvný přepínač.


Hotový tuner v krabičce od Energitu.

Tuner je určen pro dlouhodrátové antény. Vždy je nutné použít protiváhu. Je použitelný od 40 do 15m. Přepínač přepneme do polohy ladění a ladíme na minimální svit LED. Výhodou je, že rádio kouká stále do 50ohmů. Začínáme na minimální indukčnosti. Vše necháme zkratované a postupně přidáváme indukčnost a hledáme nejlepší přizpůsobení. Pro provoz přepneme do do druhé polohy. Vzhledem k použitým součástkám je max. výkon 5W.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Hi!

Is the hot wire of the BNC connector on the PCB grounded intentionally or by mistake?

Anonymní řekl(a)...

Hi!

Is the hot wire of the BNC connector on the PCB grounded intentionally or by mistake?

Vakarcs řekl(a)...

SMA socket is grounded intencionally or by mistake?

Niki Bretschneider řekl(a)...

IMO is grounded by mistake. He is using BNC, not SMA (see photo) and on top of that all, shorting SMA makes no sense. So do not populate SMA connector, the pcb design is wrong. I am looking into that trying to figure out if this is the one and only fail in whole PCB design, or not.

Niki Bretschneider řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.