4. dubna 2008

CW Skimmer

Alex VE3NEA, autor výborného software pro amatéry (jako např. Faros pro sledování majáků IBP nebo Rocky pro SDR) přišel nově s CW dekodérem a analyzátorem CW Skimmer. Tento program ve spojení s SDR nebo "klasickým rádiem" dokáže najednou dekódovat až 700 CW signálů. Při použití klasického rádia můžete sledovat jen cca 3kHz pásma, ale při použití SDR až 96kHz (dle parametrů zvokové karty).


Používání toho programu hlavně závodech vyvolává různé reakce a názory ( CW Skimmer — A Monster or Killer Tool? nebo Click and Operate - Is CW Skimmer The Future? nebo CW Skimmer Vs. Contesting) , ale technologicky je to velmi zajímavé pokud to opravdu funguje tak dobře tvrdí autor. Zatím většina CW dekodéru neměla ani zdaleka na lidské ucho a mozek. Program určitě vyzkouším a popíšu svoje zkušenosti.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ondro,
SW CWSkimmer jsem si stáhl, že se na něj podívám. Bohužel mi to po nainstalování napsalo že :
A.) 30 denní doba pro testování vypršela
B.) Za registraci chtějí 75 US$ (snad si tu cifru pamatuji dobře)
Tož jsem to zahodil, škoda ...
Kdybych to viděl v chodu, tak bych třeba ty US$ sehnal. Ale za zajíce v pytli ...
Alex OK1VOF / OK4AS

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Ondro.
Tak jsem si to stáhl a vyzkoušel.Docela mně překvapilo,jak to umí číst velmi slabý signály.Mněl jsem to zapojený
na 7Mhz ,rádio FT-897,PC notbuk.Takže teď skusím SDR.Nevíš kde by se dal sehnat kit SoftRock Lite+Xtall v.8.3?
Ahoj Pavel OK1CAA
ok1caa@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
dnes jsem objednával SoftRock Lite v.8.4 na webu www.radioworld.co.uk tak jsem zvědavý jak to bude šlapat. Dám sem vědět, jak to všechn dopadlo... :-)
Petr, OK1IN

Anonymní řekl(a)...

Jsem začínající posluchač, bastlíř. Postavil jsem si rádio s přímým směšováním a na 40 m drátovou anténu jsem schopen zachytit v pásmu 80m celou Evropu v celkem slušném RST, ale pokud mám po roce cvičení morseovy abecedy chytat na ucho provoz starých HAM radistů, což je někdy i více než 120 zn/min nejspíš bych tento koníček již dále nerozvíjel. Poté co jsem si stáhl cw skimmer a získal pro něj registrační kód je situace jiná. Pro mě má nyní význam, že na mé šíři propustnosti přijímače 3kHZ ckimmer přeloží všechny hovory které tam jsou a lze zjistit volací znak a dále zkoumat zda je to soutěž, nebo spojení, zjistit odkud pochází volající. Pro toho, kdo nechce investovat do tohoto koníčka statisíce korun je to ideální a nebylo by špatné zavést kategorii posluchač s CW skimmerem, což by ostatním vysílajícím v případě zaslání sql dalo informaci o dosahu jejich vysílání v tom či onom závodě či spojení, protože deník si vedu tak jako každý jiný posluchač. Jinak cw skimmer překládá celkem nespolehlivě, volačku musím pracně dolovat, takže to jako velké usnadnění v závodu nevidím, spíše by to vedlo k diskvalifikaci. Pokud se použije šířka pásma 3kHz tak zachytím tak 3 až 5 volajících současně, pokud bych měl šířku pásma menší tak by to bylo neefektivní a připojení na SDR přijímač by mě zbavilo zážitku což by mě nebavilo.