5. listopadu 2014

Let bálonu CDJ-1

Po zkušenostech z vývoje trackerů pro Stratocaching jsem se rozhodl vypustit vlastní balón. Nejlevnější  a nejschůdnější se mi jevila varianta PICO balónu. Jedná se párty balón o průměru 36" a trackerem co nejnižší hmotnosti.  V zahraničí létá poměrně hodně balónů této kategorie, protože pro ně není třeba žádné povolení. Tracker je zařízení, které dokáže vysílat udaje o poloze balónu pomocí GPS a vysílače (v našem případe 430MHz a RTTY a CW). Já jsem použil Picotracker v 3.1, který vychází z trackeru Radima OM2AMR z stsproject.net (stejný tracker letěl už 2x při Stratocahingu). Tracker obsahuje vysílač postavený na RFM22b pro pásmo 430 MHz, GPS uBlox MAX 7 a procesor ATMEGA328.  Celý systém je napájen z jedné AA baterie Energizer Lithium Ultimate a měniče na 1.8V. Klíčovou věcí celého trackeru je spotřeba. Podařilo se mi implementovat power save mode pro GPS  a tím ještě ušetřit docela dost energie. Anténa 1/4 GP a výkon byl nastaven na 20mW. Celý projekt je Open Source a je možné si ho stáhnout na GITHubu.


Tracker těsně před uzavřením
Start byl naplánován na sobotu 1.11.2014 z QTH OL7C na Blatenském vrchu. Počasí  přálo. Balón jsem nafoukl héliem na tah 2g. To by mělo zaručit, že vystoupá do 5-6 km a poletí v takzvaném floatu. Startovní hmotnost trackeru byl 29g. Start se podařil.

Dráha letu
Ihned po startu jsem začal dekódovat telemetrii. Po vystoupání začalo přijímacích stanic přibývat. Program pro příjem (DL-FLDIGI) odesílá data na internet a aktuální polohu balónu lze sledovat na spacenear.us/tracker. Balón přeletěl celou republiku a pak pokračoval směrem do Polska. Během letu ho přijímaly stanice z OK,OM,SP, DL. Po 39 hodinách a 24 minutách letu nad SP se tracker odmlčel. Baterie v tu dobu měl už jen 0.75V. Za tu dobu balón uletěl 832km. V následujících grafech je vidět kompletně průběh letu.

Napětí baterie a teplota

Výška, rychlost

Výška teplota
Pro příští start se chystám ještě snížit hmotnost a spotřebu trackeru.

Děkuji všem, kteří balón sledovali a hlavně Radimovi OM2AMR  z stsproject.net za cenné rady k celému projektu.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Ondro,
gratuluji k peknemu letu, my jsme se balony v Brne pred lety taky bavili, ale to jsme jeste byli mladi a meli furu casu, pokud bys neznal:
http://www.chimp.mysteria.cz/balon.php
Mej se hezky!
Tomas OK2PNQ

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Ondro,právě stavím tracker inspirovaný tvojím a dalšími projekty a řeším teď, jak naprogramovat atmegu. Plánuju použít Arduino Nano jako programátor, ale to běží na 5v, zatímco deska trackeru na 2v. Jak jsi programoval ty? Díky za odpověď. Tomáš

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň,

rád by som tento picotracker postavil ale chcel by som použiť modul uBlox NEO-6M čo všetko by som musel upraviť ak by to vôbec bolo možné?