21. února 2012

Regenerativní přijímač pro pásmo 40m

Opět jedno zapojení pro začátečníky. Pod docela úspěšném pokusu s jednoduchým KV přijímačem mě napadlo vyrobit pro děti něco obdobného, ale mechanicky jednoduššího. Přijímač se dá vyrobit za  jeden večer. Na internetu je dost různých zapojení regenerativních přijímačů já se opět nechal inspirovat na stránkách Rogera G3XBM.  Přijímač je velmi jednoduchý a obsahuje pouze 10 součástek.
Vstupní cívka je navinuta na toroidu Amidon T50-2. Pro pásmo 40m má 20 závitů s odbočkou na 4 závitu drátem 0.4 mm. Anténní vazba má 2 závity. Provedení je patrné z obrázku.  Pomocí kondenzátoru  C4 je rezonanční obvod naladěn do pásma. Vlastní ladění  pak provádíme kondenzátorem C1.  Ladění je poměrně hrubé, ale při troše cviku není problém stanici naladit. Doporučuji použít co největší knoflík. Rozladění u mého vzorku bylo 6950 kHz - 7400 kHz.  Změnou indukčnosti můžeme přijímač modifikovat i pro pásmo 80m ( zatím netestováno). Pomocí C2 nastavíme bod kdy přijímač  právě regeneruje. Celé zařízení je napájeno z 9V baterie a odběr je 1.5 mA. Jako sluchátko je nutné použít sluchátko s vysokou impedancí.
 Pozor,  v žádném případě přijímač nebude fungovat se  sluchátky od různých MP3 přehrávačů apod. 


Schéma zpojení


Zapojení vývodů BF245c


Provedení vstupní cívky



Celkové zapojení v krabičce Aloids
Tento jednoduchý přijímač umožňuje příjem CW/SSB signálů v pásmu 40m. Jednoduše ho můžeme modifikovat i pro jiná radioamatérská pásma. Stačí jen trochu experimentovat. Od takto jednoduchého zapojení nemůžeme očekávat zázraky. Sadu součástek je možné zakoupit na www.hamshop.cz.

5 komentářů:

fotozona řekl(a)...

Je to možná věc názoru, ale já jako kluk jsem měl právě s těmito konstrukcemi "vrabčí hnízdo" vždycky problém, osazení plošného spoje mi šlo daleko lépe.
Jinak pěkná konstrukce, ale z hlediska těch začátečníků by to možná šlo řešit i lépe.

Anonymní řekl(a)...

Ja som zase videl osadzovanie suciastok do cokoladky, velmi rychle a ucinne, netreba nic pajkovat ;)

Vojtech Bubnik, OK1IAK řekl(a)...

Ondro,

zajímavý projekt pro děti by mohl být následující bazmek. Cenově to vychází velmi dobře a i citlivost je obstojná.

http://kufr.cz/~ok1iak/HAM/PoundShopRadio/index.php3

Vojta

Unknown řekl(a)...

Hmm... Mám opačnou zkušenost než "fotozona". Dokud bylo zapojení jako vrabčí hnízdo, vše fungovalo. Na plošňáku byl konec.

Pamatuji si na rádio postavené na "čokoládě", když jsem měl zakázanou televizi a byla mi zabavena i páječka. Cívka byla na úlomku feritu z vychylovacích cívek, kondenzátor ze Zuzany, dioda USSR, OC75 buhví odkud, elyt 10 mikro z vraku televize a jeden odpor M1. Sluchátka jsem měl dvoje, což rodiče nevěděli. Anténa byla na ústřední topení. Slyšel jsem celý svět, i když to byla jen krystalka.

vend123

Anonymní řekl(a)...

Čau pipi!
Krásná jednolampovka!
Neni to ale jenom radio-amaterské Romantizmus?
...když vidim, co všechno se može dotknót plechovyho dna krabičky a zkratovat ;-)