30. ledna 2012

Chirpy - jednoduchý transceiver na 28 MHz

Jedná se o konstrukci Rogera, G3XBM. Protože pásmo 28MHz je už poslední dobou velmi aktivní, lákalo mě vyzkoušet tohle jednoduché zapojení. Podle údajů autora by měl být výkon 100 až 200 mW a citlivost někde na úrovni 2uV.

Schéma zapojení
Rozhodl jsem se pro stavbu na univerzální plošný spoj o rozměrech o 40x60 mm. Nejdříve jsem si udělal návrh rozmístění součástek.


Plošný spoj

Celý transceiver by se měl vejít do krabičky od Energitu (Altoids). Cívky jsou navinuty drátem o průměru 0.4mm na toroidech T37-6. Zbytek součástek je ze šuplíkových zásob. Krystal jsem použil 28.060 MHz, což je QRP volací kmitočet. Na desku jsem přidal i výstupní filtr.


Připravená krabička a součástky
Hotový "Chirpy"
Celá stavba mi zabrala asi hodinu. Následovalo měření výkonu. Moje verze dává jen  skoro +17dBm což je  50 mW. Budu muset ještě prozkoumat proč tak málo, když Roger G3XBM udává výkon kolem 100 mW.

Měření výkonu.
Zkusil jsem nejdříve pustit Chirpyho do zátěže a zkoušel ho naladit na vedlejším transceiveru. Kmitočet byl poměrně dost pod 28060 (28052.79), ale vše bylo v pořádku po zaklíčování, na nejmenší výkon, se ve sluchátku ozval čitelný signál. Zkusil jsem připojit jako anténu 4x5 el. yagi a n výstup HDSDR a pásmo bylo najednou plné stanic.




Zkusil jsem pár krát zavolat výzvu, ale bohužel nikdo neodpověděl a ani na reversebeacon.net se žádný spot neobjevil. Možná je to způsobeno také tím, že tón není úplně čistý a cw skimmer to není schopen pobrat. Na internetu se mi nepodařilo najít žádné SDR, které by mělo CW segment 28 MHz. Snad se mi podaří udělat spojení příště...

Žádné komentáře: