15. října 2011

APRS a UV-3R

Již delší dobu je k dispozici software APRSdroid, který umožňuje přístup do systému APRS z mobilního telefonu s OS Android. Software je dostupný v Android Marketu nebo na stránkách aprsdroid.org. Kromě TCP/IP připojení umožňuje i generovat AFSK pakety přímo přes zvukový výstup telefonu. Autor plánuje do dalších verzích i příjem. Zatím můžeme jen vysílat. Spojením  ručky UV-3R a mobilního telefonu s GPS může vzniknout zajímavý tracker. Protože UV-3R má vestavěný VOX, vyrobil jsem si propojovací kabel. Trošku problém byl se 4 pólovým konektorem, kvalita u nás prodávaných konektorů není příliš valná. Měl jsem trošku problém s kontaktem v rádiu.

Zapojení konektoru UV-3R
Na ručce je třeba zapnout VOX. A nastavit jeho citlivost.  V mém případě  hodnota 9 - nejvyšší citlivost. Je potřeba citlivě  nastavit úroveň signálu z telefonu. Nesmí být příliš vysoká jinak bude signál přemodulovaný.  Doporučuji také na telefonu vypnout zvonění a další zvuky a ponechat jen multimédia jinak budete vysílat i tyto zvuky.

Ukázka mapy z APRS.fi
Určitě tuhle sestavu pro APRS použiji při příštím výletu na nějaký vrchol SOTA a bude možné můj výstup sledovat na aprs.fi.

12. října 2011

FAQ o BAEFONG UV-3R v češtině

V diskuzní skupině UV-3R na yahoo vzniká postupně dokument s často kladenými otázkami k této miniaturní ručce. Snažil jsem je přeložit do češtiny. Tak snad to bude někomu k užitku.  Soubor je k dispozici na Google dokumentech:

Často kladené otázky k BAEFONG UV-3R

Pokud by tam někdo chtěl něco přidat nebo upravit, stačí mi napsat a zpřístupním ho k editaci.

5. října 2011

BAEFONG UV-3R

Tak jsem také podlehl a objednal si tuhle populární čínskou ručku. Ne, že bych ji potřeboval. Spíš mě zajímalo co člověk dostane za 50 USD včetně poštovného. Ručka od objednání dorazila za 12 dní až domů. Tenhle malinký dualband má ještě lampičku a umí poslouchat FM rozhlas. Já jsem si objednal ještě první verzi i když na trhu je už k dispozici UV-3R verze 2. Nová verze se liší pouze tím, že dostanete jednu anténu pro obě pásma a display zobrazuje dva kmitočty i když rádio neumí pracovat na dvou pásmech současně.




Po otevření balíčku jsem byl mile překvapem, rádio došlo s bohatým příslušenstvím (2 antény, stojánek, nabíječ, kožené pouzdro, sluchátko do ucha) a baterkou o kapacitě 1500 mAh.

Rádio má několik nedostatků, které budu muset napravit. Nejvíc mě trápí špatná regulace hlasitosti. Jinak rádio funguje velice pěkně.
Na internetu je možné najít spoustu informací, úprav a modifikací.

Diskuzní skupina UV-3R na yahoo.com  (ENG).
Stránka Milana OK1IF věnovaná UV-3R (CZ).
Stráka Brick O'Lore o UV-3R (ENG).

4. října 2011

UHF Contest 2011

Pro nedostatek operátorů u OK1KPA jsem se rozhodl, že rozdám body odněkud z Jeseníků. Už v pátek jsme vyrazili se Sašou OK1RS na Červenohorské sedlo, kde jsem měli ubytování. Celý víkend bylo nádherné počasí. V sobotu jsme přešli hřeben z Červenohorského sedla směrem na Šerák. Nakonec pro neděli padla volba na Keprník 1423 m n. m. V neděli ráno jsme vyrazili, i se zařízením na 10GHz, lanovkou z Ramzové na Šerák (cena tam a zpět 270Kč za osobu) a pak ze Šeráku na Keprník (cca 3km). V neděli už nebylo tak pěkné počasí a tak na vrcholu nebylo ani tolik lidí jako v sobotu. Zařízení fungovalo bezvadně a baterie se pěkně dobíjeli solárním panelem. Ze začátku mi trošku cestoval oscilátor, tímto se protistanicím  omlouvám, ale nebyl čas čekat až se zařízení vyhřeje.





Mapa spojení

Během 2 hodin provozu se mi podařilo udělat 20 spojení, ODX DH0LS z JO60OM. Velmi chyběla možnost si nějaké spojení domluvit na ON4KST. Určitě by se podařil lepší ODX.  Celkový výsledek 2331 bodů.
Díky všem za spojení...