15. října 2011

APRS a UV-3R

Již delší dobu je k dispozici software APRSdroid, který umožňuje přístup do systému APRS z mobilního telefonu s OS Android. Software je dostupný v Android Marketu nebo na stránkách aprsdroid.org. Kromě TCP/IP připojení umožňuje i generovat AFSK pakety přímo přes zvukový výstup telefonu. Autor plánuje do dalších verzích i příjem. Zatím můžeme jen vysílat. Spojením  ručky UV-3R a mobilního telefonu s GPS může vzniknout zajímavý tracker. Protože UV-3R má vestavěný VOX, vyrobil jsem si propojovací kabel. Trošku problém byl se 4 pólovým konektorem, kvalita u nás prodávaných konektorů není příliš valná. Měl jsem trošku problém s kontaktem v rádiu.

Zapojení konektoru UV-3R
Na ručce je třeba zapnout VOX. A nastavit jeho citlivost.  V mém případě  hodnota 9 - nejvyšší citlivost. Je potřeba citlivě  nastavit úroveň signálu z telefonu. Nesmí být příliš vysoká jinak bude signál přemodulovaný.  Doporučuji také na telefonu vypnout zvonění a další zvuky a ponechat jen multimédia jinak budete vysílat i tyto zvuky.

Ukázka mapy z APRS.fi
Určitě tuhle sestavu pro APRS použiji při příštím výletu na nějaký vrchol SOTA a bude možné můj výstup sledovat na aprs.fi.

Žádné komentáře: