23. ledna 2011

Stojánek pro FT-817

S Béďou OK1VDJ jsem řešili jak vyrobit nějaký jednoduchý a lehký stojánek pod FT-817. Vyzkoušeli jsem několik řešení, co jsou dostupná na internetu, ale žádné nám nevyhovovalo. Nakonec Béďa vyrobil jednoduchý úhelník z 1mm nerezového plechu. Tento úhelník je připevněnen na kryt baterií pomocí samolepicího suchého zipu a jde kdykoliv sundat. Celý stojánek váží 30g.


19. ledna 2011

Navijáky na antény

Také když vyrážíte na SOTU máte plný batoh změti drátů jako já ? Na SOTA Beams se objevily velice pěkné navijáky. Délka je 22 cm a hmotnost 30g. Pár jsem si jich taky pořídil a udělám si alespoň pořádek v anténách...

18. ledna 2011

FT-817 a externí klávesnice II.

Tak se mi povedlo dokončit externí klávesnici. Zabudoval jsem ji do plastové krabičky ABS-37. Kabel jsem nechal nakonec napevno jen s průchodkou, protože se mi nepodařilo najít vhodný konektor. Celkové rozměry jsou 130x75x34mm. Více fotek najdete v galerii. Pokud by měl někdo zájem o plošný spoj a další součástky tak mi napište.

16. ledna 2011

FT-817 a externí klávesnice I.

Autorem této externí klávesnice je opět Paolo IK1ZYW. Srdcem celého zařízení je mikrokontrolér řady  AVR ATTiny2313. Klávesnice usnadňuje ovládání FT-817. Firmware je volně k dispozici na autorových stránkách. Já jsem postavil prototyp na univerzální plošný spoje a po vyzkoušení navrhl definitivní. Celá klávesnice je velmi jednoduchá. Potřebujeme maticovou klávesnici se 16 tlačítky. Naprogramovaný MCU a 10 rezistorů 470R a krystal 11.059 MHz, kondenzátory 100nF a 22pF, 78L05 a dvě LED diody. Samozřejmě také kabel na propojení s FT-817. Pozor ! Na konektoru ACC je napětí trvale, nenechávejte klávesnici připojenou k FT-817. Dále doporučuji si uložit tovární nastavení vaší FT-817. Ne, že by bylo použití externí klávesnice nebezpečné, ale je to doporučováno při použití jakéhokoliv ovládání přes CAT.

Schéma zapojení
Osazení plošného spoje
Plošný spoj (300 dpi)

Ovládání je podrobně popsáno v manuálu. Já se zde omezím je na výčet základních vlastností. Klávesnice komunikuje s FT-817 rychlostí 4800bd. Máme možnost mít 15 pamětí pro kmitočet a druh provozu. Pomocí alfa numerických kláves tyto funkce:

A - změna VFO A/B
B - změna zobrazení SWR/ALC/MOD/PWR
C - změna výkonu
D - VOX on/off
 
Přímé zadání kmitočtu z klávesnice a rychlou změnu druhu provozu.

Ještě musím celou klávesnici zabudovat do nějaké vhodné krabičky.

9. ledna 2011

NUE-PSK modem IV.

Provedl jsem úpravu mini klávesnice Super Mini keyboard 2366. Vyměnil jsem USB konektor přímo za MINI DIN PS/2, aby odpadla nepraktická redukce z USB na PS2. Kabel jsem i trochu zkrátil. Zapojení je patrné z následujících obrázků. Stačí zkontrolovat uvnitř klávesnice, že máte stejně zapojený kabel jak je na tomto obrázku:

Zapojení PS2 je pak zřejmé z tohoto obrázku :
Pozor, je to pohled do konektoru ze strany pinů.
Dále jsem si pořídil na modem a příslušenství podobný box jak pro FT-817. Je to Lock&Lock HPL826. Vejde se do něj modem, klávesnice, kabely a jedna tří článková Li-Po baterie o kapacitě 5000mAh. Takto osazený box váží 1340g.


5. ledna 2011

NUE-PSK modem III.

K modemu jsem si pořídil ještě miniaturní klávesnici. Je to typ Super Mini keyboard 2366 a je k dostání třeba na eBay v ceně do 20 USD i s poštovným do ČR. Nevýhodou je, že je to klávesnice kombinovaná USB/PS2 a je nutné použít redukci pro připojení. Dále jsem si vyrobil nápovědu s klávesovými zkratkami přímo na modem. Nápověda je zalaminována a přilepena oboustranně lepící páskou.  Nápověda je ke stažení je zde.

2. ledna 2011

SOTA OK/PA-032

Tak jsem dnes vyrazil na nejbližší sotu. Kunětická Hora je nedaleko Pardubic a měří 294m. Sice je to jen jednobodová kóta, ale mně především šlo o vyzkoušení zařízení a aktivaci na PSK31 a RTTY. Měl jsem připravený dipól pro 20m, ale špatně jsem zakotvil laminátový teleskop a dipól mi spadnul. Při pádu se mi vytrhl BNC konektor z kabelu a dipól nešel použít. Přišla tedy na řadu záložní varianta. 10m drátu a Altoids tuner. Na PSK31 to bylo hodně rozvláčné a tak jsem přeladil na RTTY, kde to více odsýpá. Tam potěšilo spojení s HZ1PS. Bylo docela zima a proletoval sníh. Celou dobu jsem jel s FT-817 na interní Li-Po akumulátor a cca 2.5W výkonu a NUE-PSK modem.

1. ledna 2011

NUE-PSK modem II.

Tak se mi přes vánoce povedlo dokončit stavebnici NUE-PSK modemu. Stavba byla bez problému. První testy proběhly v pokoji s FT-817 a prutovou anténou ATX-1080 na 14MHz. Na pásmu byla slyšet spousta stanic. K modemu jsem si ještě objednal miniaturní PS2 klávesnici a už se těším až ho vyzkouším někde v přírodě.