13. března 2011

FunCube Dongle

Funcube Dongle je malý SDR přijímač pro 64 MHz - 1,7 GHz. Vejde se přímo USB portu počítače a používá USB audio přenos I / Q signálu do SDR aplikace. Ovládání API pro nastavení frekvence, zesílení, filtrů, atd. používá standardní USB HID, takže Funcube Dongle nevyžaduje žádné zvláštní ovladače  pokud hostitelský operační systém podporuje USB audio a HID. Je kompatibilní s Windows i Linux.
Původním určením toho SDR je příjem satelitů a je součástí projektu: AMSAT-UK’s  FUNcube satellite project.
Pro ovládání lze použít originální ovládací program nebo Qthid (Linux, MAC, WIN). Hodně informací najde také na stránkách OZ9AEC.

Pro vlastní příjem pak jakýkoliv SDR software (Rocky, WinRad atd..).
Cena je 130 liber (cca 3700kč). Prodej je realizován zajímavým způsobem. Přibližně 2x za měsíc je prodáván omezený počet kusů ve stanovenou dobu pomocí PayPalu. Vyprodáno je většinou během několika minut.
Ja bych chtěl FunCube Dongle hlavně používat jako mezi frekvenci pro mikrovlnná pásma, kde to bude určitě přínosem.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, taky jsem si poridil FCD a je to fajn, zatim jsem to pouzil na 70cm naprimo a na 23cm na MF, neporadil bys, jak vyladit tu stejnosmernou slozku na prostredku, v tom Expertu klikanim DC offsetu se mi to moc nedari, furt je vysoka, ty ji tam snad ani nemas.Howard, ci jak se jmenuje autor, nekde psal, ze by to mel umet ten soft automaticky, ale nevim, jestli to nekde realizoval, nebo to byly plany, nejak se mi to nedari najit. 73! Tomas OK2PNQ
tommypnqzavinaccentrum.cz

Unknown řekl(a)...

Určitě poradím, chystám návod jak to všechno nastavit v HDSDR. Bude tady na blogu...

Ondra

Anonymní řekl(a)...

ahoj,ak by tu bol niekto z SK kto chce objednavat FCD rad by som sa pridal,nemam PAYPAL,dik