16. května 2007

Lehká 2el. yagi na 144MHz

Začínám jezdit po kopcích do programu SOTA. Potřebuji nějakou jednoduchou, lehkou a rychle smontovatlenou anténu. Vyrobil jsem dvou prvkovou anténu dle DK7ZB. Zisk vychází 4dBd a F/B 10db. Cílem bylo, aby anténa byla v rozleženém stavu co nejmenší a pokud možno nerozbitná. Nejdelší díl je dlouhý 500mm.Ráhno je vyrobeno z vodoinstalační trubky o průměru 20mm a je 500mm dlouhé. Prvky jsou vyrobeny z hliníkových svářecích drátu o průměru 3.2mm a kvůli transportu jsou na dva díly. Na konci je vyřezán závit M3. Závit na hlinikovém drátu moc nedrží a po pár zašroubováních by byl pryč, proto je na konec našroubován mosazný sloupek délky 15mm a zalepen epoxidovým lepidlem.
Uchycení prvků je vyrobeno z příchytek trubky na zeď. V příchytce je vyrtán otvor o průměru 5.5mm, a tím prochází sloupek s vniřtním závitem M3 délky 40mm.

Pro dipól jsou použity dvě slepené příchytky a dva 40 mm sloupky, mezi kterými je mezera 10mm. 5 mm od konce je závit M3 pro připojení koaxiálního kabelu. Reflektor má celkovou délku 1032mm a dipól 950mm. Vzdálenost mezi prvky je 370mm. Pro transport uložíme prvky do ráhna a ráhno uzavřeme zátkami. Celá anténa váží cca 300g.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý, akorát jsi zapoměl uvést původ téhle myšlenky./Bývá to dobrým zvykem a slušností/celé to pochází od Martina DK7ZB a je to přesně popsáno na jeho webu. Ani jsi se neobtěžoval vyrobit proudový balun.
Ten lze vyřešit velmi jednoduše nacvaknutím feritu na kabel.
Podle Martina DK7ZB jsem postavil pár antén, /třeba HB9CV/všechny jsou chodivé a postavitelné.
Martin vždy odpovídá na dotazy z anténařiny, které mají smysl.
Nejvíce jej potěší JPEG vlastní antény dle jeho návrhu-vlastní zkušenost.
73!

Unknown řekl(a)...

Díky za upozornění, už sem to do článku doplnil. Ale slušností bývá se pod příspěvek také podepsat.

73 Ondra OK1CDJ