28. ledna 2013

Jednoduchý regenerativní přijímač 40m-20m

Tenhle jednoduchý regenerativní přijímač pro pásma 40,20 a 30m dle PA2OHH jsme postavili s dětmi na kroužku elektroniky. Přijímač se vyznačuje dobrou citlivostí a jako anténa postačuje i 30cm drátu. Odběr z 9V baterie je cca 2mA. Zapojení je poměrně jednoduché a vzniklo na kousku cuprextitu. Klíčovou součástkou je Toroid od firmy Amidon T50-6, na kterém jsou navinuty všechny cívky. Ladící kondenzátor je použit ze starého rozhlasového přijímače. Tranzistory v NF části jsou BC547 a ve VF části BF199.  Přijímač nepotřebuje vypínač. Zapíná se totiž zasunutím sluchátek do konektoru.



Ladění vyžaduje trochu cviku. Na CW a SSB můžeme stanici doladit pomocí potenciometru, který řídí úroveň regenerace. Přepínání pásmem je řešeno připínáním pevných kapacit k ladicímu kondenzátoru.  Teď ještě zbývá přijímač zabudovat do nějaké krabičky...

15. ledna 2013

Deník Tučňák na Amazon Kindle3

Podařilo se mi zkompilovat výborný deník Tučňák od Ládi OK1ZIA pro Kindle. Tento deník umí kromě VKV závodů také KV závody. Deník beží v terminálovém režimu a podporuje jen základní funkce a síť. Kindle má poměrně slušně velký display a díky kávesnici na Kindle se po chvilce cviku dá docela dobře používat. Jeho instalace je maličko komplikovanější. Podrobný popis instalace najde zde. Jsou tam ještě problémy s barvami na určitých částech obrazovky, ale na funkci logování to nemá vliv.

Díky Ládovi OK1ZIA za pomoc s kompilováním. A pokud nevlastníte čtečku Kindle, můžete vyzkoušet také verzi pro Android....

6. ledna 2013

Čtečka Amazon Kindle3 nejen jako čtečka knih

Již nějakou dobu vlastním čtečku elektronických knih Kindle3 s eink displayem. Čtečka je postavena procesoru ARM a díky tomu, že běží na  OS linux je její využití daleko větší. Obsahuje také QRTY klávesnici. Díky malé spotřebě má obrovskou výdrž na baterii.  Za tu dobu co je čtečka na trhu se objevilo velké množství sw a různých hacků. Zkusím  zde vypsat co mám ve čtečce nainstalované já.

Úplným základem je Jailbreak. Tím získáme možnost instalovat další aplikace, fonty apod..

Další důležitou věcí je luncher (spouštěč aplikací) já používám Lunchpad. Pomocí lunchpadu pak dokážeme klávesovou zkratkou spustit aplikaci.

Aplikace můžeme rozdělit na skupiny:

Kindlety - tou jsou aplikace určené přímo pro Kindle, psané v javě a pokud jsou oficiální není pro jejich spuštění třeba vůbec nic. Takovéto kindlety lze získat přímo prostřednictvím Amazonu, buď zdarma nabo za peníze.
Z těch mám pouze dvě hry a to  Jewels a Solitare.

Jsou k dispozici i neoficiální kindlety a k jejich používání potřebujeme přidat developer keystore. Jinak nejdou spustit.

Já používám kalkulačku Kalc a poznámkový blok KindleNote.

Další skupinou jsou cross compilované aplikace z linuxu. Pro jejich spouštění právě potřebujeme lunchpad. 

Výborný je kindlepdfviewer, který násobně předčí vestavěný PDF prohlížeč a umožňuje daleko lépe číst dvousloupcová PDF. Instalace je velmi jednoduchá probíhá pomocí lunchpadu.

Další výborná věc je terminál myts pomocí kterého se dostaneme do shellu kindle a můžeme tam pravovat, spuštět příkaz a aplikace a používat třeba ssh. Pomocí myts můžeme z kindle udělat display pro Raspberry Pi.

Dále ještě používám pro přehrávání mp3 K3musicmanager.

Přehledný soupis hacků a aplikací najdete na mobileread.com.  Informace o ham aplikacích budou v dalším článku...