14. září 2010

Máte rádi Altoids vzhled ??

Mezi bastlíři jsou populární plechové krabičky od bonbónů Altoids. U nás  se ve stejných krabičkách prodávaly bonbóny Energit. Loni jsem pro tuto krabičku navrhl univerzální plošný spoj a s dětmi na kroužku jsem do ní postavili několik zařízení. Nyní se již u nás Energit prodává v novém kulatém obalu, který už se moc pro bastlení nehodí.
Nevíte někdo kde sehnat původní krabičky ??
Pište na ondra zavináč ok1cdj.com
Díky...

10. září 2010

Digitální kompas

V akci v Intersparu se objevil digitální kompas za 99 Kč. Jeden jsem si také koupil a vyzkoušel. Kompas ukazuje poměrně přesně a má možnost kalibrace. Za tu cenu je to určitě zajímavá pomůcka pro směrování antén.

9. září 2010

Mobilních 10GHz

Protože máme ještě jeden transvertor od DB6NT rozhodl jsem se, že vyrobím ještě je jedno mobilní zařízení. Nechtěl jsem použít žádnou parabolu, kvůli rozměrům a neskladnosti. Na eBay jsou k mání panelové antény na 10.5GHz (stejnou používá i Jirka OK2POI). Transvertor je zabudován v bedně od nějaké VRky a je tam místo ještě pro nějaký PA. Jako stativ jsem použil běžný foto stativ. Celé zařízení je lehké a skladné a ve spojení s FT-817 ho budu používat na RS doma a /p.



8. září 2010

VHF Contest 2010 OL7C

Po dlouhé době opět závod z Blatenského vrchu. Na kopec jsme přijeli už v pátek večer. Hned v sobotu ráno stavíme  anténu M2 na 20m magirus na východ a jih. Během dopoledne jsme přisli na to, že hlavní čtyrče má závadu na jednom z kabelů. Během dopoledne ješťe přijíždí návštěva z Valašska - Petr OK2POE a Jirka OK2POI. Kabel měníme, ale nestíháme vrátit na stožár 8x4el. takže začínáme o hodinu později. Závod se svižně rozbíhá, ale ztrátu už jen težko doženeme. Podmínky jsou spíše průměrné. V noci děláme několik G a jako ODX LA0BY přes 1000km. Závod končíme se 718 QSO a 230 000 bodů.

OK1FIK u rádia.
Více fotek najdete v galerii zde. Díky všem za spojení a skvělé partě z OK1KVK za super závod.