30. srpna 2011

EFHWA Tuner

V září se chystám na dovolenou na loď. Přemýšlel jsem jakou anténu k FT-817 vzít s sebou. S dipólem se na palubu nevejdu. Volba padla na na konci napájenou půlvlnnou anténu (EFHWA). Tato anténa se dá provozovat v různých konfiguracích (invertované L nebo V apod.).  Jako podporu budu používat laminátový bič.

Impedance takové antény je vysoká (cca 1800-5000 ohmů). K přizpůsobení je třeba tuner. Vždy je třeba připojit protiváhu.

Vlastní tuner je jednoduchý. Skládá se z transformátoru navinutém na toroidu Amidon T80-6. Celkem má 28 závitů a odbočku na 4 závitech. Ladicí kondenzátor je běžný fóliový typ. Do tuneru jsem přidal indikátor PSV, který zde byl popsán již dříve.


Schéma zapojení
Transformátor na toroidu T80-6
Tuner je vestavěn do krabičky na potraviny podobné Lock&Lock. Do krabičky je vložena přepážka z 2mm silného plexi. Toto plexi je dostupné v deskách 25x50cm v hypermarketech (Baumax, Obi). Na této přepážce jsou namontované všechny komponenty tuneru. Krabičku pak lze zavřít víčkem a zůstane nám jen krabička, ze které nic netrčí a nedostane se do ní voda.



Tuner jsem otestoval na 40,30 a 20m se zátěží 3300 ohmů. Všude šlo dosáhnout dobrého přizpůsobení. Ladíme vždy na minimální svit LED diody.


Díly potřebné pro stavbu tuneru a stavebnici PSV můstku můžete zakoupit na hamshop.cz.

Žádné komentáře: