24. července 2008

Dovolená ve Španělsku EA3/OK1CDJ

Minulý týden jsem byl na dovolené ve Španělsku. Rádio jelo samořejmě se mnou. Letenky jsem pořídíl už v únoru u společnosti Ryanair pro dvě osoby z Brna do Girony za 4100 Kč.Pak nás čekala cesta do Barcelony (z letiště jezdí autobus přímo do centra - cesta cca hodinu za 12 EUR). Následovala prohlídka různých zajímavostí Barcelony.

Ve čtvrtek jsem se přesunuli na pobřeží Costa-Brava do rušného městečka Calella. Z Barcelony tam jezdí příměstské vlaky asi každou půl hodinu. Je oblíbeným městem turistů, kteří sem jezdí hlavně za zábavou a odpočinkem. Není divu, je tu spostu barů, discoték a stylových restaurací. Kdo se nechce jen opalovat nebo posedávat v barech, může zajít do půjčovnky, která je přímo na pláži a půjčit si mořský kajak, šlapadlo nebo plachetnici.

Určitě doporučuji návštěvu aquaparku Marineland (vstupné 22 EUR na celý den), do kterého vás zdarma odveze autobus (staví třeba na proti hotelu Garbí). K vidění je tam představení s delfíny a tuleňi a pak spousta vodních atrakcí.

V hotelu byl problém natáhnout jekékoliv drátové antény a tak jsem byl nucen používat prutovou anténu ATX-1080 a smyčku podle G4FON (používám ji jen na pásmo 40m).

Za těchto podmínek šíření je dost obtížné s náhražkovými anténami a výkonem do 5W vyprodukovat solidní signály. Docela jsem si vyzkoušel použitelnost PocketDigi na mém smartphone. Funguje je pěkně je jen potřeba si dobře nastavit makra (časem sem k tomu zkusim něco napsat).

Jihozápadně od centra městečka jsou zbytky staré věže "Torretes de Calella". Ta byla postavena v polovině 19 století jako součást komunikačního systému optické telegrafie na francouzské hranice. Místo na vysílání je to nádherné, perfektní výhled a dokonce je tam i přípojka 220V. Zkoušel jsem tam chvíli volat výzvu (FT-817 2.5W a 2el. yagi), ale bohužel aktivita je mimo závody minimální. Alespoň jsem si poslechl pár majáků:

QRG     Call   Loc    Dist  RST
144,440 EB3VHF JN01SU 94km 599
144,476 F5XAL JN12LL 101km 599
144,484 TK5ZMK JN41JS 512km 579

Maják z TK hrál opravdu pěkne, přes moře by to muselo fungovat až do itálie. Škoda jen, že nebyli žádné protistanice.

Počasí nám přálo, památky v Barceloně jsou nádherné, moře krásně čisté. Z krásně prosluněnného Španělska jsme se vrátili do deštivého Brna....

1 komentář:

Manty řekl(a)...

Moc zajímavý článek, díky za něj.