26. prosince 2011

Jednoduchý indikátor napětí baterie

Tenhle jednoduchý indikátor využívá obvod TL431, což je  vlastně zenerova dioda s nastavitelným napětím.  Když je napětí mezi vývody 1 a 2 vyšší než 2.5V , teče proud přes vývod 3 a zkratuje LED. Je nutné použít dvě  diody v sérii (mohou to být i dvě LED), protože TL431 má minimální závěrné napětí 2V.
Schéma zapojení




Zapojení TL431


Rezistorem R3 nastavíme napětí, při kterém se rozsvítí LED. Já používám většinou 3 článkové LiPO akumulátory a kritické napětí pro ně je 9V. Hodnoty pro jiná napětí jsou ve schématu.

8.9 V LED svítí

13.2 V LED nesvítí

Hodnoty pro jiná napětí jsou uvedené na schématu.
Seznam součástek:         
D1 1N4148
D2 TL431
LED1 LED 5mm
R1 4k7
R2 4k7
R3 viz. text


Vzhledem k počtu součástek je konstrukce je velmi jednoduchá. Přes hotový indikátor je pak natažena teplem smrštitelná bužírka.
Indikátor se hodí do různých zařízení napájených z akumulátorů, kde nám stačí informace o poklesu napětí a potřebujeme minimální odběr.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravim chcel by som tento indikator pouzit na zistenie stavu baterky aku vrtacky dala by sa tato schema prisposobit na 17 V?

Unknown řekl(a)...

Dobrý den
Rád bych toto zapojení využil na modelu, ale něco mi není jasné.
Nevím přesně, jak funguje použitá Zenerova dioda, ale počítám-li
větev s diodami (červené 2x 2,1V), pak napětí na rezistoru R1
bude 7,2-2*2,1= 3V. Tudíž proud bude při hodnotě odporu 4K7
jen asi 0,6 mA, což LEDkám nebude stačit.
Přehlédl jsem tedy něco? Ideální odpor vychází cca o řád menší.

Anonymní řekl(a)...

Jestli chcete, aby se LED rozsvícela při jiném napětí než je uvedeno, musíte si přes dělič napětí dopočítat R2 a R3. Mně k tomu výborně posloužil tento program http://www.tichytomas.info/clanek.php?id=37 . Pak je také třeba upravit odpor R1.

Anonymní řekl(a)...

len si dovolim doplnit, ze odpor R1 nie je len odporom predradnym pre vystup LED ci ine zariadenie, ale aj odporom zrazacim. Na vystupe R1, resp vstupe do TL431 nesmie byt prud vyssi ako 150mA. Ak teda pouzijeme 3S lipo s max napetim 12.6V, hodnota R1 musi byť min 100ohm. Ak by som teda v zapojeni chcel pouzit vykonnovu LED 1W 3V 350mA, tak mi z rovnice R=U/I (R=12.6V/0,350A) vyjde hodnota R1 36ohm. Ten vsak pouzit nemozem a musim zvolit odpor vacsi (min 100ohm) pre dovody ktore som pisal vyssie, aj za cenu nizssej svietivosti. Tiez je vhodne si vypocitat aj W daneho odporu pretoze ak bude napatie 12.6V a R1 bude mat 100ohm, musi byt aspon 2W.

Anonymní řekl(a)...

1. Autor uvadi ze se jedna o zenerovu diodu... Nejedna se o zenerovu diodu !!! Je to integrovany obvod ktery obsahuje 10 tranzistoru 10 odporu 2 kondenzatory a 2 diody.
2. A to zavaznejsi problem je ze by me Zajimalo by me jak muze zapojeni v tomto stavu pracovat ? Takovych let to zde je a jedine blb to muze ty leta nechat s takovou chybou... odporovy delic musi byt preci z kladneho polu napajen az za srazecim odporem ne? Jak toto zapojeni pak muze takto korektne fungovat?

Anonymní řekl(a)...

Schéma je plně funkční a jen blb nedokáže pochopit jeho funkci. Stačí pohled na vnitřní blokové schéma.
A ano, jedná se vlastně o Zenerovu diodu s nastavitelným Uz pomocí vnějšího odporového děliče.

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak

Anonymní řekl(a)...

Ne nejedna se o zenerovu diodu... a jedine blb to muze takto oznacovat