10. srpna 2014

Programátor ATTiny4/5/9/10/20/40

ATTiny4/5/9/10/20/40 jsou nejmenší procesory z rodiny AVR od firmy ATMEL. Občas se hodí nějaký úplně malinký MCU v malém pouzdře třeba SOT23-6. Pro tvorbu SW je možné použit assemblem v AVR studiu. Trošku problém je, že tyto MCU využívají programovací rozhraní TPI. Na internetu je návod jak naprogramovat tyto MCU jen pomocí FTDI převodníku a AVRDude. Programování je velmi pomalé (desítky vteřin na 1kb) a funguje jen pod linuxem se speciální verzí AVRDude. Já jsem využil jinou možnost  a to programovaní pomocí dnes hodně rozšířeného Arduina. Vytvořil jsem destičku (shield), která jde nasadit přímo na Arduino UNO. Umožňuje připojit ATTiny4/5/9/10 přimo položením na desku  (přichycením např kolíčkem) nebe přes redukci na DIP. Pro větší  MCU s rozhraním TPI jsou vyvedeny signály na konektoru.



Schéma zapojení

Plošný spoj

Konstrukce je velmi jednoduchá. Pokud chceme použít všechny vývody je třeba zakázat RESET na MCU. Pro opětovné programovaní pak musíme použít HV programovaní. Přepínač mezi LV a HV programováním je umístěn na desce. Arduino je třeba pak napájet z 12V.

Programovací SW pro Arduino umí jen několik základních příkazů. Po připojení MCU by se měl na sériové lince (rychlost 9600) objevit:
NVM enabled

Potom jsou zadávat příkazy:
D = dump memory, vypíše paměť MCU
E = erase chip. Smaže MCU
P = write program. Programuje MCU, po zadaní tohoto příkazu pošlete HEX soubor po sériové lince (stačí vložit ze schránky)
S = set fuse. Nastavuje pojistky
C = clear fuse.Maže pojistky
H = zapne HV programování
T = přepíná jestli je HV programovaní při log 0 nebo 1
R/r = reset

Kompletní balík s programem pro Arduino a soubory pro Eagle si můžete stáhnout zde.
Stavebnici je možné zakoupit na Hamshop.cz.


Žádné komentáře: