14. června 2012

ATiny10 - Programování

Nejmenší mikrokontrolér od Atmelu - ATtiny10 se vyrábí už delší dobu. Disponuje 1024b paměti flash a 4 použitelnými IO piny (včetně AD převodníku, PWM) , programování je použito rozhraní TPI. Na internetu se objevilo několik návodu jak tento mikrokontrolér naprogramovat až v poslední době (samozřejmě, že je možné použít komerční prograátory, které disponují TPI rozhraním - ASIX Presto apod.). Jednou možností je využití Arduina, dále pak existuje návod přímo na na USB programátor na AVRFreaks. Já jsem zvolil poslední nejjednodušší možnost a to využití převodníku USB na sériovou linku od FTDI (FT232R), který jsem měl doma. Vycházel jsem z toho návodu na internetu.  Připojení k procesoru k převodníku je na následujícím obrázku:

K prvním pokusům jsem použil  redukci ze SOT23-6 na DIL. Při programování je třeba používat 5V napájení. Při 3.3V nejde procesor naprogramovat.



K programování je třeba mít nainstalované Avrdude 5.11 (je k dispozici pro WIN i Linux). Do avrdude.conf přidáme novou definici programátoru:


programmer
  id    = "dasaftdi";
  desc  = "FTDI serial port banging, reset=rts sck=dtr mosi=txd miso=cts";
  type  = serbb;
  reset = ~7;
  sck   = ~4;
  mosi  = ~3;
  miso  = ~8;
;

A pak už můžeme spustit programování:

sudo avrdude -c dasaftdi -P /dev/ttyUSB0 -p t10 -U flash:w:blik.hex


Programování je poměrně pomalé, ale to je daň za využití převodníku bit bang módu.
Zatím jsem nevyřešil použití pinu reset jako IO pinu. Pokud tento pin pomocí konfiguračních pojistky změníme na IO pin, je třeba pro další programovaní je použít 12Vna tomto pinu.
Plošný spoj na SOT23-6 na DIL nebo i destičku se zapájeným procesorem je možné zakoupit na hamshop.cz.

Žádné komentáře: