30. března 2010

Miniatůrní paměťový klíč Nanobug

Tento miniaturní paměťový klíč vychází z konstrukce DK5JG, který má na svých stránkách několik klíčů s mikroprocesory AVR. Re design pro ATtiny12 udělal OK4RM, má na svém webu i zdrojové kódy. Cílem bylo udělat opravdu miniaturní paměťový klíč pro FT-817. V klíči je použit mikroprocesor Atmel ATtiny12 a minimum součástek  v SMD. Mikroprocesor je většinu času v režimu spánku, kde má minimální odběr. Celý klíč je zabudován v krabičce Hammond 1551GBK o rozměrech 17x50x35mm a napájen jedním knoflíkovým článkem.

Schéma zapojení
Osazení plošného spoje



Ovládání
Klíčování
Pastička se připojuje na stereo jack 3,5 mm. Stisknutím jedné páky manipulátoru spustíme klíčování teček. Při stisku druhé páky jsou vysílány tečky. Při stisku obou pák se vysílá střídavě tečka a čárka.

Nanobug je schopen pracovat ve 4 režimech paměti klíčování.

1. Paměť teček i čárek (standardní režim)
2. Jen paměť teček
3. Jen paměť čárek
4. Žádná paměť

Výběr režimu paměti klíčování lze provést pouze při zapnutí nebo resetu.
  • Není-li při resetu stisknuta žádná páka, nastaví se standardní režim.
  • Jsou-li během resetu stisknuty obě páky, nastaví se režim "žádná paměť"
  • Je-li během resetu stisknuta jedna páka, nastaví se režim paměti jen jednoho druhu elementu, např. stiskneme-li páku teček, bude nastaven režim paměti pro tečky.
Změna rychlosti klíčování
Rychlost lze měnit pouze při stisknutém tlačítku SPEED. Při každé vyslané tečce se zvýší rychlost klíčování, při každé vyslané čárce se rychlost sníží.

Paměť
Nahrávání
Jestliže držíme tlačítko MEM stisknuté a zaklíčujeme alespoň jeden prvek, začne právě vysílaný text přepisovat obsah textové paměti. Uvolněním tlačítka MEM se zápis ukončí.

Přehrávání
Stiskem tlačítka MEM odvysílá Nanobug obsah textové paměti. Vysílání obsahu textové paměti přerušíme stiskem libovolné páky pastičky.

Popis na krabičce je vytištěn na papír a následně za laminován do plastové fólie. Otvory v krabičce pro tlačítka jsou o hodně větší a zdvih je nastaven smršťovací bužírkou na každém tlačítku. Takto vznikne jednoduchá a odolná klávesnice. Za grafický návrh potisku paří dík Danovi OK1HRA.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

co je to fsechno platny...kdyz jambicky klicovani je PRESLECHTENA ZALEZITOST !!!

Petr, OK1RP řekl(a)...

Ahoj,

je nekde k dispozici dokumentace a vypis funkci pro jednotlacitkovou verzi Nanobugu? Mam ji od Tebe koupenou, ale dokuemntace k tomu nikde neni.
Diky moc,
Petr

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,

je nekde k dispozici dokumentace a vypis funkci pro jednotlacitkovou verzi Nanobugu? Mam ji od Tebe koupenou, ale dokuemntace k tomu nikde neni.
Diky moc,
Petr