20. dubna 2007

OK v programu SOTA

Od 1.5.2007 bude Česko připojeno do SOTA programu a je možné aktivovat některý z více než osmi set vrcholů obsažených v OK manuálu. Program je určen pro radioamatéry a posluchače, aby podpořil portable provoz z kopců a hor. SOTA je pečlivě navržen, pro zapojení všech, nejen pro aktivátory kopců. Jsou k dispozici dva druhy hodnocení. Jednak ceny pro aktivátory (ti co vystoupají na vrchol) a pro lovce (každý kdo pracuje z domova, na portejblu nebo z jiného vrcholu). Manuál obsahuje seznam kvalifikovaných kót, společně s udáním jejich polohy. Každý vrchol dá aktivátoru i lovci skóre, které odpovídá jeho nadmořské výšce. Pro různá skóre se vydávají diplomy. V SOTA online databázi jsou k dispozici žebříčky pro aktivátory i lovce. QSO je možné mezi všemi přidruženými zeměmi.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Některé kóty jsou nepoužitelné.
třeba díky vysokému lesnímu porostu.je vidět, že to je tvořené jen podle mapy, ale skutečný stav je potom překvapením. Ono malý kopec bez výhledu mezi velkými kopci /Krkonoše/ taky není žádný žůžo.
Jaké jsou kmitočty?? Kv nebo VKV???
Dííííky

Unknown řekl(a)...

Kmitočty 3561 7032 10116 14060 CW, 3720 3760 SSB a pak vkv CW a SSB.

73 Ondra OK1CDJ

Anonymní řekl(a)...

Dík za manuál, i kdyžna moc kopců už asi nevylezu, ale doufám že si mohu jako v diplomu Rozhledny počítat boy za QSO se stn z kopců - to jsem v manuálu nikde moc nevyčetl. A ještě k němu mám připomínku : na str. 7 podmínky pro cizince už asi jedou poodle jiných regulí.
73 de Alex OK1VOF/OK4AS

Anonymní řekl(a)...

Zdravim Ondro,
rovnez nas tehle projekt zacal zajimat. Se synem jsme zacali zkoumat pouzitelnost okolnich kopcu kolem Trebice a Ceskomoravske vrchoviny vubec. To co rika Alex VOF je hola pravda. Natahnout KV antenu v zalesnenem prostoru v toleranci 150m od uvedene koty treba na Klucovske Hore kde je kota uprostred arealu TV vysilace je utopie a vysilat tam na VKV bych si rovnez nedovolil. Podobne je to i s Javorici. A tak je to i s vetsinou zodpovedne vybtanych 6ti bodovych kopecku na cele Vysocine. Samozrejme vim i o mistech, ktere jsou pouzitelne pro vysilani ale nejsou zase okotovany v te A-mape, lec si myslime, ze by nejake naimportovane kriteria (se zemi kde lesy na kopcich nemaji), pro vyber kopcu se prece jenom meli upravit na nase Ceske pomery.
Zdravi Zdenek OK2BX