Stránky

16. května 2007

Lehká 2el. yagi na 144MHz

Začínám jezdit po kopcích do programu SOTA. Potřebuji nějakou jednoduchou, lehkou a rychle smontovatlenou anténu. Vyrobil jsem dvou prvkovou anténu dle DK7ZB. Zisk vychází 4dBd a F/B 10db. Cílem bylo, aby anténa byla v rozleženém stavu co nejmenší a pokud možno nerozbitná. Nejdelší díl je dlouhý 500mm.Ráhno je vyrobeno z vodoinstalační trubky o průměru 20mm a je 500mm dlouhé. Prvky jsou vyrobeny z hliníkových svářecích drátu o průměru 3.2mm a kvůli transportu jsou na dva díly. Na konci je vyřezán závit M3. Závit na hlinikovém drátu moc nedrží a po pár zašroubováních by byl pryč, proto je na konec našroubován mosazný sloupek délky 15mm a zalepen epoxidovým lepidlem.
Uchycení prvků je vyrobeno z příchytek trubky na zeď. V příchytce je vyrtán otvor o průměru 5.5mm, a tím prochází sloupek s vniřtním závitem M3 délky 40mm.

Pro dipól jsou použity dvě slepené příchytky a dva 40 mm sloupky, mezi kterými je mezera 10mm. 5 mm od konce je závit M3 pro připojení koaxiálního kabelu. Reflektor má celkovou délku 1032mm a dipól 950mm. Vzdálenost mezi prvky je 370mm. Pro transport uložíme prvky do ráhna a ráhno uzavřeme zátkami. Celá anténa váží cca 300g.

2 komentáře:

  1. Dobrý, akorát jsi zapoměl uvést původ téhle myšlenky./Bývá to dobrým zvykem a slušností/celé to pochází od Martina DK7ZB a je to přesně popsáno na jeho webu. Ani jsi se neobtěžoval vyrobit proudový balun.
    Ten lze vyřešit velmi jednoduše nacvaknutím feritu na kabel.
    Podle Martina DK7ZB jsem postavil pár antén, /třeba HB9CV/všechny jsou chodivé a postavitelné.
    Martin vždy odpovídá na dotazy z anténařiny, které mají smysl.
    Nejvíce jej potěší JPEG vlastní antény dle jeho návrhu-vlastní zkušenost.
    73!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za upozornění, už sem to do článku doplnil. Ale slušností bývá se pod příspěvek také podepsat.

    73 Ondra OK1CDJ

    OdpovědětVymazat

Komentáře bez podpisu budou automaticky smazány. Comments without signature will be automatically deleted.