Stránky

21. října 2012

Kartáčkový robot

Tohle je úplně jednoduchá hračka, kterou jsme vyráběli s dětmi na elektro kroužku. Inspiraci jsem našel na internetu (stačí zadat na YouTube heslo Toothbrush Robot). Výroba je velmi jednoduchá a i úplný začátečník ji zvládne během 20 minut.

Co budeme potřebovat:
vibrační motorek z mobilního telefonu nebo pageru
baterii, my jsme použili CR2032
pin lištu a jumper jako vypínač
kartáček na zuby (nejlépe se osvědčily rovné kartáčky s tvrdším chlupem v ceně asi 10Kč)



Nejdříve uřízneme rukojeť kartáčku a umístíme na něj vibrační motorek (přilepíme tavným lepidlem). S umístěním je třeba si pohrát, záleží na typu motorku a kartáčku. Někteří roboti se nám točili jen v kruhu jiní jezdili po celé ploše. Na  plus baterie připájíme 2 piny z pin lišty (místo kam chceme pájet očistíme pilníkem). Vše propojím přímo drátky od motorku a zajistíme tavným lepidlem.


Pro ježdění je vhodná rovná hladká ohraničená plocha. Roboti se pak odrážejí od stěn a od sebe pokud jich máme víc. Třeba tenhle návod poslouží někomu jako inspirace co s dětmi na kroužku dělat...


Generátor stupnic pro Inkscape

Občas potřebuji udělat nějakou stupnici. Dříve jsem používal různé shareware programy. Teď jsem objevil plugin pro vektorový editor Inkscape. Inkscape je zdarma a funguje pod OS Linux i Windows. Plugin je ke stažení zde. Instalace je velice jednoduchá, stažený archiv je třeba rozbalit do adresáře extensions programu Inkscape. Pak už vlastní plugin najdeme v menu Extensions - Vykreslit - Scale generátor. Tímto pluginem můžeme generovat jak kruhové tak přímé stupnice. Program bohužel asi neumí vygenerovat logaritmický průběh, nebo nevím jak.


16. října 2012

Diplom za CQ WW 2011 SSB

Dnes dorazil diplom za Diplom za CQ WW 2011 SSB. Průběh závodu jsem popisoval zde.